Ledsen är att semestern är slut?

 Har du brännt semesterbudgeten flera gånger om? Misströsta inte - här kommer spartipsen för att få ihop slantar till nästa resa:


· Ta reda på vart "vardagspengarna" tar vägen. Har du inte koll på dina utgifter, börja skriva upp varje gång du betalar något. Eller samla alla kvitton i en stor kakburk och räkna samman allt när veckan är slut.

· Man kan fundera över att byta telefon eller elbolag för att spara en slant, men ofta har det en större effekt att minska konsumtionen av el och telefon.

· Har du något som du inte använder längre och som du tror att du kan sälja? T ex en kamera, barnvagn eller dataskärm? På så vis kan du få en bra start och börja fylla på bankkontot.

· Ofta är det lättare att påverka kostnaderna neråt än intäkterna uppåt.

Fundera över om du dagligen lägger pengar på sådant som du inte tänker på, eller som du inte får ut så mycket av. Är lunchen värd 55 kr per dag? Ska du ta bilen till jobbet och betala parkering eller klarar du dig med bussen som tar lite längre tid?

· Äter du lunch på restaurang varje dag? Då kan kalkylen bli 55 kr x 240 = 13200 kr per år. Har man en kommunalskatt på 32% motsvarar luncherna 19412 kr i lön för att kunna betala lunchen. Hoppar du över varannan lunch ute och tar med mat hemifrån kan du ge dig själv en "lönehöjning" på 9700 kr om året (minus kostnaden för matsäcken).

· Tänk på att en sparad hundralapp motsvarar 147 kr i lön vid 32% kommunalskatt.

· Storhandla en gång i veckan, gärna med en inköpslista så att du är säker på att få med allt du behöver för nästa veckas matlagning och andra hushållsbehov. Gör matsedel en vecka i taget.

· Hur mycket pengar behöver du spara ihop? Sätt upp en målsumma. Vad blir det per dag som du ska spara? T ex vill du spara ihop 15000 kr under 6 månader blir det 83 kr per dag. Stäm av varje vecka om du ligger före eller efter planen. Om du ligger efter planen - vad kan du göra för att komma ikapp?

? Lägg en bild på ditt nästa resmål (eller något annat du sparar till) i plånboken så att du enkelt blir påmind varje gång du plockar upp pengar för att betala för något.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0