cellprovstagning

Slocknade direkt när vi kom hem efter grötfesten.
Vaknade vid två tiden, var upp en sväng o drack lite. Snurrade lite i sängen o upp igen. Satte mig vid datorn en stund. Snart var kl 05. Somnade tillslut om igen. Vaknade till o kollade med ett halvt öga på luciamorgon.
Somnade om igen. Panik. Väckte barnen o tokstressade.
Hade nog tänkt att gå till kyrkan o kolla på lucia. Det brukar vara fullsmockat med folk. Men jag orkade bara inte. Det är alltid 6:orna i skolan som går, så jag väntar väl två år tills det är Maddes tur.
Skulle iväg o ta cytologprov vid 11. Lite nervös då jag tidigare haft cellförändringar o gjort koninsering.


Lånade denna info om detta:
Cellprovtagning från livmoderhalsen görs dels för att så tidigt som möjligt hitta cellförändringar som tyder på en redan utvecklad cancer, dels för att hitta cellförändringar som eventuellt skulle kunna utvecklas till cancer om ingenting görs för att förhindra det. De här förstadierna till cancer har oftast ett mycket långt utdraget förlopp innan de övergår i cancer. Det betyder att hela befolkningsgrupper kan undersökas och kvinnor med aktuella förändringar kan fångas upp och behandlas i tid. Det har i sin tur fört med sig en påtaglig minskning av livmoderhalscancer i de länder där den här typen av cellprovtagning finns.
 
Att du fått göra en konisering är enbart positivt. Det betyder nämligen att man varken vid cellprovtagningen eller senare, då man tog några små provbitar och gjorde en så kallad skrapning av livmoderhalsen, sett några egentliga cancerceller utan enbart förstadier. I annat fall skulle nämligen handläggningen och åtgärderna ha sett helt annorlunda ut.
 
Vid en konisering tar man bort en konformad vävnadsbit från livmoderhalsen. Det kan göras både med kniv och med laser. Vävnadskonen skickas sedan för ny mikroskopisk undersökning där man kontrollerar att de atypiska cellerna är borttagna med marginal. För säkerhets skull tar man efteråt alltid nya cellprover med vissa, bestämda intervall, det första vanligen efter 3-4 månader. Det var i det provet som det visade sig att du hade kvar en del misstänkt atypiska celler. Det innebar att en något större vävnadskon måste tas bort från din livmoderhals.
 
Vad som nu händer är att nya kontroller kommer att göras, eventuellt till en början med något kortare intervall. Huruvida det kan föra med sig ytterligare operation är inte möjligt att förutsäga, även om jag inte tror att risken för det är särskilt stor. Det viktigaste är dock att allt tas bort.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0