Precis så här tänker jag....

Charlie Söderberg, initiativtagare till ekonomiskolan Pengakoll och programledare för tv-programmet Lyxfällan, tycker att det är bra att redan nu sätta upp konkreta sparmål.

? Min erfarenhet är att de flesta hushåll absolut klarar att minska utgifterna med mellan 15 och 20 procent. Det enda som behövs är att man är motiverad.

Så här lyder Charlie Söderbergs bästa tips:

1. Gör en genomgång. Gå igenom din nuvarande budget, om du har en, eller förbered för en ny. Använd kontoudrag och kvtton för att ta fram siffror på vart dina pengar tar vägen en normal månad. Det spelar ingen roll hur detaljerade kategorier du använder - bara du får en bra bild över de verkliga pengaflödena.

2. Sätt mål för minskade utgifter. Du behöver inte ha någon färdig plan ännu för hur det ska gå till. Men det är bra att ha ett konkret och inspirerande sparmål för att kunna betala av på gamla synder och spara till nya, roliga, grejer.

3. Kapa dina fasta kostnader. Kolla igenom ekonomin och upptäck vilka utgifter som urlakar den. Du kan måhända säga upp din tidning, ett mobilabonnemang eller din betal-tv. Du kanske till och med klarar dig utan träningskort, bokklubbsmedlemsskap, busskort - eller den stora lägenheten, som kan bytas mot en mindre.

4. Minska fasta kostnader ännu mer. Se över avtal rörande lån, försäkringar, el och vatten med mera. Förhandla med de nuvarande leverantörerna - eller byt till andra. Detta kan leda till både hundralappar och tusenlappar i besparingar.

5. Rensa bland krediterna. Om du har flera krediter kan det vara lönsamt att se över vilka räntor som gäller för respektive kredit. Samla sedan dina skulder där det är billigast.

6. Gör en ny budget. Ta de pengar som du vill använda framöver och placera ut dem i en ny budget. Se till att du har realistiskt med pengar till allt som du behöver. Men var inte rädd för att göra drastiska besparingar från ditt gamla konsumtionsmönster. Det finns program och verktyg, bland annat på nätet, för att göra en budget. Hjälp med budgetkategorier kan du också hitta på www.pengakoll.nu.

7. Storstäda! Sälj allt du inte behöver. Det kan vara hundratals små saker som kanske inte ser så lukrativa ut var för sig. Men via en säljrunda på till exempel Blocket kan de tillsammans inbringa ett antal tusenlappar.



Det kan också vara stora saker som bilen, motorcykeln eller sommarstugan - saker som är trevliga, men som inte är nödvändiga eller får plats i din budget. Använda de nya pengarna till att betala av dina semesterskulder eller för att spara till framtida njutningar.

8. Öka dina inkomster. Forska i om din tid och dina pengar kan arbeta bättre för dig. Byt spar- och investeringsformer till alternativ som ger bättre avkastning. Lita inte på att just den lösning som banken rekommenderar faktiskt är bäst för dig. Du kanske kan ta ett extrajobb som du känner att du med glädje kan göra på lediga stunder? Du kan också välja att starta ett eget litet företag vid sidan om din anställning.

9. Sätt din plan i verket. Var stenhård mot dig själv när det gäller att hålla planen - gör det som behövs för att den ska funka. Se till att dina sparpengar dras direkt när lönen kommer. Använd kontanter istället för kreditkort - så att du vet när pengarna är slut och vågar säga nej till köp som du inte behöver.

? Det handlar inte om att vara snål. Det handlar om att ge upp lite av det man gillar för att inom en ganska nära framtid kunna få mer av det som man älskar, säger Charlie Söderberg.

Från dinapengar.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0