Prioritering!

Alltså, kan man tycka synd om någon utan att ha alla fakta?
Jag hävdar att det handlar om prioritering. Att rätta utgifterna efter inkomsterna.
Inte sitta på arslet o skylla på regeringen. Visst kan man vara sjuk o må dåligt. Det kan man få göra, ett tag.
Men då får man på något sätt ta tag i sin situation o ta eget ansvar. Felet kan väl knappast vara någon annans?

Hur ser inkomsterna ut i detta fall?
Hur kan det komma sig att det inte räcker till mat? Vad köps istället? För dyr hyra? För stor bostad kanske?
Rökning? Läsk? Bil? Husdjur?
Inget framgår av texten, bara hur synd det är om människan.

Som kommentarerna innan säger så ser kvinnan på bilden inte direkt undernärd ut.

Kanske borde någon tipsat om Sveaekonomi tidigare.
De har en ekonomiskola i två delar för dem som har konto där.
Ena delen är för ungdomar o den andra för deras föräldrar.
Räntan är dessutom bra om man har råd att spara en slant.

NYHET! Räntan på sparkontot höjs till 5,25% och räntan på lån med 0,25% fr o m den 10 september.Kommentarer
Postat av: Sjuksköterska med lokförardrömmar

Intressant, det ska jag säga till mina cancerpatienter. Sluta upp och må dåligt! Det är ert eget fel! Ta lite ansvar för era egna liv någon gång. Eller kanske till de patienter som drabbas av andra sjukdomar eller livskriser.Den dagen du själv sitter där, undrar hur det då ljuder i skällan? Det är alltid lätt att slå neråt. Empati är ett ord som saknas idag. Många skulle behövs lära sig mer om verkligheten och inte bara tycka.

2008-09-29 @ 11:55:07
Postat av: Sjuksköterska med lokförardrömmar

Intressant, det ska jag säga till mina cancerpatienter. Sluta upp och må dåligt! Det är ert eget fel! Ta lite ansvar för era egna liv någon gång. Eller kanske till de patienter som drabbas av andra sjukdomar eller livskriser.Den dagen du själv sitter där, undrar hur det då ljuder i skällan? Det är alltid lätt att slå neråt. Empati är ett ord som saknas idag. Många skulle behövs lära sig mer om verkligheten och inte bara tycka.

2008-09-29 @ 11:55:31
Postat av: Magnus

Tack line73 för en bra artikel. Din vilja att förstå och hjälpa visar på sann empati.

2008-09-29 @ 13:14:44
Postat av: Anonym

Alltså Line73 detta tyder på din brist på empati att uttrycka dig såhär. Skulle vilja se om du alltid är så objektiv som du får det att låta som. Att du alltid tar reda på alla fakta innan du bildar dig en uppfattning om ett "fall". Och att hoppa på personen och säga att hon inte lider brist för att hon inte verkar vara undernärd är bara att vika orden åt ett annat håll...Är du inte fördomsfull...nehej men du visade just hur fördomsfull du är när du säger att personen bara för att den inte är mager inte kan ha brist på pengar snacka om att kasta sten när man sitter i glashus. Och dina argument pekar mycket på vilket parti du röstade på sist i valet... inte var det partiet som värnar om de som har det sämst i samhället....

2008-09-29 @ 13:36:33
Postat av: Olof

Mycket bra skrivet. Måste bli slut på detta jävla daltandet med folk.Jag tycker självklart att vi ska ha ett bra bidragssystem för de som är långtidsjuka men personer som kan jobba ska ta sig i kragen och göra det istället för att leva på oss som går upp halv sju varje morgon för att slita ännu en dag.

2008-09-29 @ 13:54:47
Postat av: Sara

Du slog huvudet på spiken, media kanske borde ta och skriva ut lite mer vaaad som egentligen köps!

2008-09-29 @ 14:13:52
URL: http://candis.blogg.se/
Postat av: cleo

Det handlar inte om att tycka synd om någon eller om att dalta med folk utan om att beskriva verkligheten.

Varför är det så svårt för vissa att ta till sig att Personen i artikeln har ju både haft jobb, egna pengar och ett fungerande liv och tagit ANSVAR.som ni uttrycker .men en sjukdom knäcker den starkaste. Brist på empati är dock en värre sjukdom för den går ej att bota.

2008-09-29 @ 15:20:48
Postat av: Niklas

Privatisera empatin så vi äntligen kan städa bort det kommunisttramset ur det offentliga medvetandet. Jag vill tacka dig för att du drar ditt strå till stacken för att göra världen bättre.

2008-09-29 @ 16:19:50
Postat av: Ole Dole

Håller med. Innan maktskifte gnällde folk på att det var för lätt för "sjuka" att få ersättning. Nu klagar folk på att det är för svårt för "sjuka" att få ersättning.I detta fall så är det en typisk person som hellre köper en kossa rödvin och gula Blend istället för mat och kläder sina barn.Men det som vanligt media som fokuserar på extremfall och extremister för att kunna kasta skit på den hårdast arbetande regering vi haft i Sosse-Sverige.PS. Det var socialdmeokraterna som fördubblade fattigdomen och de marginaliserade i Sverige mellan 1994-2006. Det sket Aftonbladet heligt i av partipolitiska skäl. DS.

2008-09-29 @ 16:40:36
Postat av: Chris

Hallå. Damen i artikeln klagar på att hon inte äter mer än varannan vecka. Av bilden att bedöma behöver hon inte göra det mer ofta än så.. Uppriktigt sagt är fetman den värsta folksjukdomen i dagens Sverige. Om hon inte har blivit smalare än på bilden har hon tidigare ätit alldeles för mycket..Sedan har hon helt fel bild av vad "äta" betyder egentligen. För det första är "äta" inte det att man äter en VARM måltid. Allt man stoppar i munnen äter man..För det andra tycks hon tro att lagad mat = dyrt. Ät gröt för några ören per portion. Och välling. Och soppa.. och blodpudding..och surkål..och pasta med tomatsås..potatisgratäng kostar nästan inget..vetjaOm hon inte vet hur man lagar billig mat - fråga en student. Eller en gamling. Sluta klaga!

2008-09-29 @ 17:33:15
Postat av: Evelina

Visst kan jag hålla med dig om att all fakta kanske inte kommer fram ur artikeln men det hindrar det tyvärr inte från att vara sant. Jag kan förstå att det är oerhört svårt att ta in att vi faktiskt har sådana situationer i dagens samhälle.Fetma kan uppstå från andra håll än bara att äta för mycket, många gånger kommer det från att man äter för lite och för sällan och sätter därför kroppen på svält som tar upp precis ALLT man äter och går på så sätt dessutom extrmet mycket snabbare upp i vikt.Men för att komma tillbaka till ämnet rörande pengar så är detta trotts allt väldigt vanligt. Fint av dig att man får vara sjuk, men tro det eller ej så finns det sjukdommar som hindrar en från att komma tillbaka och det finns dem man behöver längre tid för att återhämta sig ifrån. Men vad jag kan tyda ur ditt inlägg så är det ganska tydligt att du inte nått någon direkt ålder ännu och lever tämligen tryggt liv.Det är långt ifrån alltid det går att anpassa boende och allt sådant utefter vad man har för inkomst eller bidrag. Samt att det är medmänniskor vi pratar om, inte känslolösa robotar.Skaffa erfarenhet av området först så kanske du förstår sedan hur otroligt lätt och roligt livet blir..

2008-09-29 @ 18:18:56
URL: http://lifeofeve.blogg.se/
Postat av: Anonym men inte moderat

I Sverige finns det ingen och då menar jag ingen som inte, om man inte själv valt det genom att prioritera andra inköp och vanor, inte har råd att äta.

Felet är att folk skall ha allt och tar för givet att "nån annan" skall betala för det.

Uttrycket rätta mun efter matsäcken är ett mycket bra uttryck som ett flertal perosner i detta land skulle behöva lära sig innebörden av.

Har hört många sitta och gnälla över sin ekonomi samtidigt som de tänt en cigg. Dags att tänka efter kanske??

2008-09-30 @ 11:36:26
Postat av: Anonym men inte moderat

Måste även göra ett tillägg - att dalta och tycka synd om är inte detsamma som att ha empati för någon.

Tvärtom - det som ofta behövs är att någon vågar ställa lite krav.

Sjuksköterskan med lokförardrömmar skriver att hon skall säga det till sina cancerpatienter - det är väl inte det hela diskussionen handlar om? Alla känner väl empati för någon som blivit sjuk?

Om du syftar på att ersättningen vid sjukdom förändrats - läs på lite mer om vad de nya reglerna innbär så ser du att en person som t.ex. drabbas av cancer inte alls får det sämre rent ekonomiskt.

2008-09-30 @ 11:41:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0