Lusfakta

Huvudlusen kan varken hoppa eller flyga. Man menar nu att den sprids från person till person nästan bara genom direkt kontakt hår mot hår, två huvuden så tätt ihop att värmebrygga (minst +31°C) uppstår. Visst kan barn sitta och pyssla med huvudena tätt ihop, men sällan länge nog. Då är det betydligt vanligare att en vuxen sitter med huvudet lutat mot barnets huvud tillräckligt länge under en "gosig" sagoläsningVuxna fungerar ofta som reservoarer för löss. Så länge vi tror att huvudlöss är ett barnproblem, när det i själva verket är ett folkproblem, kan vi aldrig bekämpa lössen på ett riktigt sätt!

En lus utanför hårbotten lever högst ett dygn. Det är dock inte uteslutet att kammar och hårborstar som använts under de senaste timmarna av någon med löss kan överföra smitta. Spridning via kuddar eller tyg på fåtöljer, huvudbonader, pälskragar och annat, som kan tänkas komma i beröring med håret, förekommer troligen inte alls i den omfattning man tidigare trott. Huvudlusen trivs bara på människan, man blir aldrig smittad av djur.

Inkubationstiden kan vara lång från smittillfället till dess att tillräckligt många löss och gnetter finns så att de upptäcks. Om man aktivt letar efter löss upptäcks de naturligtvis snabbare.

Det är ca två veckor sedan informationen o rapport om förekomst på skolan kom. Så vi väntade ju nästan på det.

Kom ihåg!

  • Dina barn kan ha löss utan att du märkt det. Huvudlöss är vanligare än man tror. Om du upptäcker lössen tidigt kan du bli av med problemen snabbare!

  • Om du har löss - berätta det för andra! Om fler får chansen att undersöka sina barn minskar risken att du drabbas igen.

  • Om du och alla andra föräldrar undersöker barnen samtidigt, minskar risken för stora huvudlössepidemier.


Kommentarer
Postat av: Emelinda's blogg

Var det fetstilta en pik mot mig eller?

2008-09-16 @ 18:15:56
URL: http://emelinda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0