Lokförartesterna

Har fått frågan ibland vad man gör på dessa tester. Minnet är ju bra men kort. En av sakerna som testas är väl just detta.
Hittade en bra blogg där jag tänker låna lite info, vill ni andra som gjort testerna vara snälla o fylla på den info ni kommer ihåg. 

Ett prov inriktade sig på logiska lösningar. Man skulle se en figur som var "ovikt" och sedan skulle lista ut hur figuren såg ut när den var färdigvikt. Liknande det man gör när man mönstrar. 

Ett prov var att man skulle se en bild på en figur, och sedan hitta en figur som ser exakt likadan ut bland 6 andra symboler som nästan ser likadan ut. 
 
Ett annat ganska enkelt prov men som var stressigt var ett med siffror. Man skulle läsa talet som stod högst upp i en spalt och sedan stryka under samma tal, om det återkom i spalten.
T.ex:
739
593
224
793
739
397
797
739
I denna spalt läser man 739, högst upp, och ser sedan att samma tal återkommer 2 gånger. Dessa 2 gånger ska man då stryka under. Vi fick 3 fulla A4 sidor med dessa, och hade 5 minuter på oss att göra så många man hann.

Fler prov vi gjorde var matematisk huvudräkning. T.ex 3956 x 3. Även enklare tal förekommer.

Ett annat prov var instruktionsprovet.
Ett exempel:

Multiplicera det första talet med det andra talet från höger räknat. Dividera detta med det tal som står i mitten.
Om svaret är högre än 15, rita då en ring kring det fjärde strecket från vänster räknat på den andra raden nedifrån. Är talet längre än 15, skriv då NEJ under talet 51.

14     9     33     3     22     2     51
 _     _     _     _     _
 _     _     _     _     _   
 _     _     _     _     _   
 _     _     _     _     _

Detta tal och många andra krångliga saker fick man göra, och man hade bara 5 minuter på sig. Hann man inte tillräckligt långt eller gjorde för mycket fel så åkte man ut.

Ordförståelse tror jag det hette. Det gick ut på att på en rad stod det två svenska ord. Bredvid orden var det 5 tomma rutor. I första rutan skulle man sätta ett kryss i, om de två orden började på olika bokstäver. I den andra rutan skulle man skriva antalet vokaler det fanns sammanlagt i de två orden. I rutorna 3 och 4 skulle man först kolla vilket ord som var längst, antingen det första ordet, då skulle man skriva i ruta 3, eller så var det ord nummer 2, och då skulle man skriva i ruta 4. Det man skulle skriva i ruta 3 eller 4 var F, (döda ting), L, (länder och landskap) eller D, (djur och växter). I den femte rutan skulle man sätta ett kryss om de två orden tillhörde samma klass, F, L, eller D. Det fanns 37 stycken olika sådana ord och rader, och man skulle göra så många man hann på 8 minuter. Man skulle göra minst 20 för att få godkänt.

Slutligen fick vi skriva ett personligt brev och berätta lite om oss själv, och allra sist fick vi ett personlighetstest med 237 frågor man skulle svara på. T.ex "Jag äter ofta så mycket att jag mår illa" och man skulle kryssa för A, B, C, D eller E, beroende på hur väl det stämde in på mig.

Simultanförmåga, koncentrationsförmåga, samt reaktionsförmåga testas oxå.
Ett antal av dessa görs på papper o vissa via olika datasessioner.

Det är inga lätta tester vi går igenom för att få bli lokförare. Så lycka till, alla som vill testa. Bli inte ledsna om ni inte klarar det. Tror vi var 300 sökande till min kurs, men bara 25 kom in. Hörde två från min hemort igår som hade misslyckats. Gissar dock att dessa var lika glada ändå, då det i detta fall var arbetsförmedlingen som tvingat dem att söka detta jobb. Ett visst intresse än nog sunt även om det bara är ett jobb.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0