Intressant

Spanade in på SEKO´s hemsida då vi fick denna tidning idag, o det ryktas om lönesänkning, måste ta reda på om det blir så för mig oxå. Men hittade ist detta:
Har inte fått frågan vad jag vet, trots att jag i allra högsta grad är berörd.


SEKO uppmärksammar transportkvinnors villkor
2008-03-07

Opraktiska arbetskläder, scheman som är svåra att kombinera med barn och chefer som hellre ser män än kvinnor på höga poster inom företaget. Så ser situationen ut för en del av SEKOs kvinnliga medlemmar inom transportsektorn. Det visar en färsk undersökning som SEKO tagit fram i samarbete med Internationella Transportfederationen, ITF.

Undersökningen genomförs av ITFs medlemsförbund över hela världen och syftet är att kartlägga kvinnors villkor inom transportsektorn. Motsvarande undersökning har genomförts 1998-2002. Fokus låg då på att upptäcka diskriminerande behandling av kvinnor vid rekrytering, anställning och pensionsfrågor. Undersökningen visade att många kvinnor upplevde att de hade rättigheter i teorin, men i praktiken var verkligheten en annan.

På begäran från medlemsförbunden följer ITF därför upp de gamla resultaten för att se om förbättringar skett de senaste tio åren när det gäller jämställdhet i branschen.

Prioriterad fråga inom SEKO
Seko har under flera år haft jämställdhet som en högt prioriterad fråga. Bland annat har organisationen arbetat aktivt med att sätta fokus på kvinnors möjligheter att arbeta fackligt och arbetat för attitydförändringar på arbetsmarknaden och inom den egna organisationen.

Därför var det självklart att även använda resultaten från ITFs undersökning för en intern utvärdering.
- Många av våra kvinnliga medlemmar jobbar i mansdominerade branscher, och det är viktigt att veta hur deras arbetssituation ser ut, säger Yvonne Karlén, förbundssekreterare på SEKO.

Liknande problem
Den interna utvärderingen avslöjar att liknande problem förekommer på flera av arbetsplatserna i undersökningen. På sex av åtta arbetsplatser inom SEKOs transportsektor anser de anställda att företagets arbetskläder är dåligt anpassade till kvinnor. Klagomålen gäller främst obekväma och opraktiska kläder.

På fem av åtta arbetsplatser upplevs möjligheterna att kombinera arbete med barn som begränsade. Arbetstiderna är dåligt anpassade till föräldraskapet och gör det svårt att kombinera familj och yrkesliv anser kvinnorna.
Ett annat återkommande klagomål är möjlighet till karriär. Hälften av arbetsplatserna har kvinnliga anställda som menar att företagsledningen föredrar män på högre befattningar, och att möjligheterna att stiga i lönenivå är mindre som kvinna.

Hela världen deltar
Undersökningen pågår över hela världen till och med 8 mars och resultaten kommer att presenteras när de är sammanställda av ITF.

- Trots att vi nått relativt långt i Sverige har vi fortfarande en hel del att jobba på. En internationell undersökning ger möjlighet att jämföra resultat mellan länder och tydligare se om det finns områden vi i Sverige kan bli bättre på, så det här är intressant, säger Karlén som ser fram emot den kommande rapporten.

Åtta SEKO-anslutna arbetsplatser omfattas av undersökningen, dessa är Banverket, Stockholmståg, Veolia, EuroMaint, Green Cargo, DSB, SJ Contactcenter, Roslagsbanan och SJ AB.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0