Tomasdagen

Julens första dag ansågs vara den 21 december. Om stubben bär hatt på Tomtenissenatt, då blir hela jorden fullsatt. (Med gröda) På Tomasdagen skulle man provsmaka julölet. Julmarknaden påbörjades denna dag förr i tiden.
På Tomasdagen ska all slakt och byk enligt Bondepraktikan vara färdig. Shit, vilken miss. Har inte något i frysen alls, en prinskorv går nog att finna i kylen på sin höjd. Städa gör vi ett annat år.

 I våra dagar inte någon speciell dag, men i äldre tider en påminnelse om att julfriden nu var inne. Brott som begicks under julfriden var belagda med dubbelt straff. Just på Tomasdagen kunde det hända att husets folk gick ut och reste två "julstänger", en på var sida om förstukvisten (dessa stänger kunde ibland också sättas upp på julaftonen). Stängerna var långa och hade toppruskorna kvar. Det förekom också på vissa håll att byns karlar samlades och gick runt och reste julstänger vid varje gård. Var gång man rest stänger skulle man ha förtäring av gårdens ägare. Det var inte sällan glögg det bjöds på och det är väl inte något orimligt antagande att de sista stängerna man satte upp kom lite snett. En annan tradition vid Tomas var att man då skulle säga upp till avflyttning gårdens råttor och möss. Det tillgick så att far i huset tog på sig sin bästa kostym och gick runt i gården och läste upp ett artigt formulerat uppsägningsformulär. Där kunde man tacka djuren för gott samarbete men säga att de nog skulle få det bättre i nästa gård. Om det fungerade berodde det säkert på att råttorna blev så chockade över att höra far i huset tala på det viset att de gav sig av hals över huvud. Annat mystiskt som antogs hända under Tomasnatten var att vattnet i åarna då brukade rinna baklänges och att källvattnet förvandlades till vin.

Vintersolståndet inträffar den 21- 22 december som är årets kortaste dag.
Så snart kommer ljuset tillbaka. Så skönt det ska bli.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Men oj vad du är beläst- de lektionerna sov nog jag på, ha ha, Men vad intressant- mer sånt TACK!

2008-12-21 @ 21:38:29
URL: http://pepparkaksgumman

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0